Minnestekniken loci-metoden ger snabbt tydliga resultat

I en studie från 2016 fann man att vanliga personer som ej tidigare tränat minnesteknik, genom att lära sig  loci-metoden efter några månader kunna memorera nästan lika mycket information som erfarna minnesatleter.

Forskare skannade hjärnan hos personer som tävlar i minnessport, där man ska komma ihåg långa ord- eller sifferserier på tid och  jämförde deras hjärnor med människor som precis börjat träna upp sitt minne.

I loci-metoden så använder men  ett system i hjärnan för att komma ihåg själva objektet, och ett annat system för att komma ihåg en sakens läge. Det faktum att man kopplar ihop dessa två, gör att man lättare kommer ihåg saker.

Studien gjordes vid Stanfords universitet, och 23 stycken minnesatleters fick i uppgift att memorera ett antal ord och lyckades  i genomsnitt memorera 72 ord på 20 minuter. De otränade kunde istället i genomsnitt memorera ungefär 40 ord, men efter att de också blivit introducerade för den minnesteknik som minnesatleterna ofta använder, utvecklades de snabbt. Efter fyra månaders var de nästan lika duktiga som världsmästarna själva.

Man MRI-scannade också deltagarnas hjärnor.

 

De delar som man såg användes är bland annat temporalloben med hippocampus som man sedan tidigare vet är viktig minnesbildning, tillsammans med andra hjärndelar, såsom hjässloben som har hand om rumsuppfattning.

Studien bekräftar att det inte krävs en extraordinär hjärna för att förbättra minnet, utan att det främst är en samverkan mellan de olika hjärndelarna som har betydelse.

 

Referens: Martin Dresler et al. Mnemonic Training Reshapes Brain Networks to support Superior Memory. Cell Press, 2017. DOI: 10.1016.j.neuron.2017.02.003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *